پرداخت یار کیست
با توجه به نوآوری های روز افزون در فضای کسب و کارهای آنلاین و نیاز به بستر امن پرداخت و با درک ضرورت همراهی با این تحولات در راستای تجهیز و تسهیل فعالیت فعالان این حوزه، بانک مرکزی در سال 1397 به منظور ايجاد دسترسي ساده تر براي اتصال پذيرندگان به شبكه الكترونيك پرداخت كشور به صورت غير مستقيم اقدام به ایجاد نهاد جدیدی تحت عنوان "پرداخت یار" نمود .
این نهاد با انعقاد قرارداد با شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت (PSP) ، امکان استفاده از ابزارهای پذیرش و اتصال به شبکه الکترونیکی پرداخت (شاپرک) بهصورت غیرمستقیم را میسر میسازد.
بازیگران جدید حوزه پرداخت الکترونیک که تحت عنوان پرداخت یار شناخته میشوند میتوانند طبق ضوابط بانک مرکزی جمهوری اسلامی در فضاى موبایل و اینترنت که نیاز به جسم کارت براى پرداخت نیست، سرویسهاى متنوعی را به مشتریان ارائه دهند. پرداخت یار بر اساس قرارداد منعقده با شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت (PSP) و شاپرک میتواند پرداختهای بدونکارت از جمله پرداختهای درونبرنامهای مبتنی بر زیرساختهای همراه را برای پذیرندگان خود انجام داده و سپس به شبکه شاپرک ارسال نماید.
با توجه به افزایش روز افزون خدمات حول محور پرداخت و محدودیت های شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت (PSP) در این حوزه، شرکت های پرداخت یار می توانند نقش فعال تری را در این حوزه ایفا نموده و با ایجاد سرویس های ارزش افزوده حول محور پرداخت الکترونیک ،بازار خوبی را برای خود مهیا نمایند.تا به کنون 118 شرکت توانستند مجوز پرداخت یار ی را از شرکت شاپرک کسب نموده و در این حوزه فعالیت نمایند، که لیست شرکت های پرداخت یار در سایت رسمی شرکت شاپرک قابل مشاهده میباشد.
برای استفاده از خدمات درگاه پرداخت اینترنتی لامپ و ثبت درخواست کلیک نمایید.
پرداخت يارها در ازاي خدمات ارائه شده به مشتریان خود، مجاز هستند از پذیرندگان، كارمزدی را دریافت نموده که این مبلغ پس از انجام تراکنش توسط شرکت شاپرک کسر و بصورت ماهیانه به حساب پرداخت یار واریز می گردد.پرداخت کارمزد از سوی پذیرندگان به ازای خدمات دریافت شده می تواند در طول زمان یکی از مشکلات اصلی بازار پرداخت در ایران را نیز مرتفع نماید.در حال حاضر پذیرندگان به ازای خدماتی که از شرکت های PSP دریافت می نمایند کارمزدی پرداخت ننموده و بانک ها مسئولیت پرداخت کارمزد را به شرکت های PSP بر عهده دارندکه این موضوع مشکلات فراوانی را در این حوزه بوجود آورده است.
شرکت های متقاضی به منظور آغاز فعاليت در شبكه پرداخت الكترونيكی كشور و کسب مجوز پرداخت یاری می بایست گام های زير را طی نمایند:
1. آماده سازی طرح کسب وکار در حوزه پرداخت الکترونیک
2. ارائه درخواست پرداخت ياری به همراه مدارک شرکت و طرح کسب و کار به شركت ارائهدهنده خدمات پرداخت (PSP)
3. بررسی صلاحيت متقاضی توسط شركت ارائه دهنده خدمات پرداخت (PSP)
4. عقد قرارداد با شركت ارائه دهنده خدمات پرداخت (PSP) و معرفی متقاضی به شركت شاپرک
5. بررسي طرح کسب وکار و مدارک متقاضی توسط شرکت شاپرک
6. معرفي نماينده فنی توسط متقاضی به شرکت شاپرک
7. پياده سازي فنی وب سرويسها و تبادل فايل تسويه
8. دسترسي به محيط آزمون شاپرک و تمرين فرايند آزمون
9. انجام آزمون با شاپرک در محيط آزمون سامانه جامع پذيرندگان شاپرک
10. تایید انجام آزمون های فنی و همچنین موافقت مدیریت شرکت شاپرک
11. عقد موافقتنامه مابين متقاضی و شركت شاپرک
12. فرايند عملياتی شدن پرداخت يار در شبكه پرداخت كشور
13. درج نام شرکت در فهرست پرداخت ياران معتبر در سايت شاپرک
شركت شاپرک پس از امضاي موافقتنامه با پرداخت يار، از طريق وب سایت خود اين فهرست را در اختيار عموم قرار داده و مجوز فعالیت یکساله برای پرداخت یار صادر می نماید و در صورت فعال بودن و رعایت الزامات پرداخت یاری، مجوز فعالیت تمدید خواهد شد.
به منظور تسويه وجوه پذيرندگان پشتيباني شده و كارمزدها، پرداختيار ميتواند حساب تجميع مبلغ تراكنش پذيرندگان پشتيباني شده خود و همچنين حساب تسويه كارمزد خود را در هريك از بانكهای تجاری افتتاح نموده و مراتب را وفق موافقتنامه به اطلاع شركت شاپرک برساند.
برای استفاده از خدمات درگاه پرداخت اینترنتی لامپ و ثبت درخواست کلیک نمایید.
بایدها و نباید های پرداخت یار
· شركت پرداخت يار مجاز به ارائه سرويسهای مانده گيری، شارژ، پرداخت قبض و خيريه نمی باشد.
· شركت پرداخت يار مجاز به ارائه سرويسهای مانده گيری، شارژ، پرداخت قبض و خيريه نمی باشد.
· صدور هرگونه ابزار پرداخت، انتشار پول الكترونيك و عمليات ارزي در فعاليت پرداخت ياری ممنوع است.
· پذيرش هرگونه ابزار پرداخت صادر شده توسط غير «بانک» و پردازش و انتقال تراكنشهای آنها توسط پرداخت يار ممنوع است.
· تمامي مدارک اخذ شده از پذيرندگان مي بايست به صورت نسخه الكترونيكی يا فيزيكی در محلي امن نزد شركت پرداخت يار با رعايت كنترل دسترسي، به مدت ده سال نگهداري گردد. لازم است حداقل نسخه الكترونيكی مدارك مربوط به هر پذيرنده در سامانهای بدين منظور بارگذاری گردد و دسترسی به اين سامانه برای شاپرک مهيا شود
· شركت پرداختيار در راستای اجراي قوانين مبارزه با تامين مالی تروريسم و پولشويی بايد نسبت به ايجاد مكانيزمهای كنترلی و نظارت بر حسن اجرای مكانيزمها نظارت نمايد.
· فرايند و روشهای ثبت اطلاعات پذيرندگان در پايگاه داده شركت پرداخت يار، می بایست مدون باشد.
· شركت پرداخت يار بايد پذيرنده پشتيبانی شده را متعهد نمايد پرداخت اينترنتی خود را صرفا جهت بهره برداری در حوزه فروش كالا، خدمات و محصولات مجاز مندرج در قرارداد، مورد استفاده قرار دهد.
· شركت پرداختيار با راه اندازی مركز پاسخگويی به مشتريان بايد مطابق با «الزامات مركز پاسخگويی به مشتريان» اقدام نماید.
· شركت پرداخت يار بايد براساس قوانين و مقررات جاری كشور رويهای به منظور شناسايی گروههای مختلف پذيرندگان پشتيبانی شده (اعم از پذيرندگانی كه به فعاليت تجاری و يا غيرتجاري مشغول هستند) تدوين نمايد، به نحوي كه صرفا پذيرنده های پشتيبانی شده مجاز، براساس قوانين و مقررات تجاری كشور، بتوانند از امكان پذيرندگی برخوردار باشند.
برای استفاده از خدمات درگاه پرداخت اینترنتی لامپ و ثبت درخواست کلیک نمایید.
- صفحه نخست وبلاگ
-
دسته بندی ها: